Κύφωση χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην οποία παρατηρείται αύξηση πάνω από το φυσιολογικό (40 μοίρες) του κυρτώματος της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Στην Εφηβική Κύφωση παρατηρείται :
• Καμπούριασμα στην πλάτη
• Χαλαρή στάση, με τους ώμους προς τα μπρος και σε έσω στροφή
• Πρόσθια προβολή του κεφαλιού
• Συχνά αυξημένη λόρδωση στην μέση

Η Εφηβική Κύφωση μπορεί να είναι λειτουργική ή τύπου Scheuermann. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει διαχωρισμός της κύφωσης, ώστε να προταθεί η κατάλληλη θεραπεία. Η λειτουργική κύφωση αντιμετωπίζεται εύκολα μόνο με ένα κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων, το οποίο σαν στόχο έχει την διάταση των μυών του θώρακα, την γενικότερη ενδυνάμωση, κυρίως των μυών της πλάτης και την βελτίωση της στάσης.

Η αντιμετώπιση της κύφωσης τύπου Scheuermann απαιτεί την ταυτόχρονη εφαρμογή ενός κηδεμόνα και ενός ειδικού προγράμματος ασκήσεων για την κύφωση.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αναφερθεί ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα της θεραπείας είναι μια όσο το δυνατόν καλύτερη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

Τέλος, η πρόληψη στη νεανική κύφωση δεν μπορεί να προλάβει την παραμόρφωση αλλά ο έλεγχος της στάσης και η σωστή άσκηση διατηρούν περισσότερο εύκαμπτη τη σπονδυλική στήλη και κάνουν την περαιτέρω αντιμετώπιση πιο εύκολη και με περισσότερο ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Στην Παιδοκίνηση θα βρείτε έμπειρους Φυσικοθεραπευτές που μπορούν να βοηθήσουν με ασφάλεια το παιδί σας στην αντιμετώπιση της κύφωσης