Τα  τελευταία χρόνια έχει  αυξηθεί ο αριθμός των τελειόμηνων παιδιών, χωρίς κλινική διάγνωση, που παραπέμπονται για φυσιοθεραπεία. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι γιατί έχουν καθυστέρηση στα ορόσημα της κινητικής τους ανάπτυξης. Για παράδειγμα, στην ηλικία των 6 μηνών δεν κάθονται ή στην ηλικία των 8 μηνών δεν έχουν ξεκινήσει το μπουσούλημα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Από το 1992 που έχει εδραιωθεί η ύπτια θέση για τον ύπνο των μωρών έτσι ώστε να αποφεύγεται το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου όλο και λιγότερες ώρες πλέον ένα νεογέννητο τοποθετείται στην πρηνή θέση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν και είναι μεν να μειωθούν οι αιφνίδιοι θάνατοι αλλά τατόχρονα αυξήθηκαν οι περιπτώσεις της πλαγιοκεφαλίας και της μειωμένης ανύψωσης και ελέγχου της κεφαλής, επειδή οι μύες του αυχένα και της πλάτης δεν δραστηριοποιούνται ώστε να δυναμώσουν. Η πρηνής είναι μια θέση που το μωρό δυναμώνει τους μύες του αυχένα και της πλάτης και σιγά σιγά των μυών των άνω άκρων και του μυών του στήθους και της κοιλιάς. Επίσης είναι μια θέση που αργότερα θα τον μεταφέρει στην τετραποδική για να μπουσουλήσει.

Η Αμερικανική ακαδημία παιδιάτρων προτείνει να τοποθετούμε τα μωρά μπρούμυτα γιατί είναι σημαντικό για να κατακτήσουν έγκαιρα τα κινητικά ορόσημα της ηλικίας τους, όπως επίσης έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην καλύτερη αναπνευστική και γαστρεντερολογική τους λειτουργία.

Από τα παραπάνω όμως προκύπτουν οι εξής ερωτήματα:

Πότε να ξεκινήσω να τοποθετώ το μωρό μου στην πρηνή θέση;

  • Από την γέννηση του.

Ποια η διάρκεια της θέσης αυτής;

  • 1ος μήνας: 2-3 φορές/μέρα, για 3’-5’
  • 2ος μήνας: αυξάνουμε σταδιακά την συχνότητα και την διάρκεια
  • 3ος μήνας: θα πρέπει να έχει φτάσει να βρίσκεται στη θέση αυτή στο συνολό της 1 ‘ωρα μέσα στην μέρα

Πως ακριβώς το τοποθετώ;

  • Κάθε φορά που του αλλάζουμε πάνα το γυρίζουμε για λίγο στην πρηνή

 

  • Το τοποθετούμε πάνω στην κοιλιά ή στο στήθος μας δίνοντας του το κίνητρο να σηκώσει το κεφαλάκι του και να μας κοιτάξει. Το κρατάμε για να μην ρολλάρει και πέσει από πάνω μας.

prini-thesi-fysikotherapeia

  • Στην όρθια θέση στην αγκαλιά μας έχουμε το κεφαλάκι του πάνω από τον ώμο μας δίνοντας του έτσι το κίνητρο να εξερευνήσει το περιβάλλον.

fysiotherapeia

  • Όταν το κρατάμε ή το μετάφέρουμε, θα βοηθούσε να το κρατάμε στην πρηνή έχοντας το χέρι μας περασμένο ανάμεσα στα πόδια του και στηρίζοντας το κεφάλι και την κοιλιά του.

fysiotherapeia-gia-paidia

  • Στις 3 εβδομάδες κάνουμε ρολλό μια μικρή πετσετούλα και την τοποθετούμε κάτω από το στήθος του έχοντας τα χεράκια του μπροστά και ένα παιχνιδάκι στο οπτικό του πεδίο.

fysiotherapeia-gia-paidia-prini-thesi

  • Πάνω στα πόδια μας με στήριξη στο κεφάλι

fysiotherapeia-paidia-prini-thesi

  • Παίζοντας το αεροπλανάκι

Και να θυμάστε το «back to sleep and tummy to play» δηλαδή βάζουμε τα μωράκια μας στην ύπτια για ύπνο αλλά παίζουμε στην πρηνή για εξάσκηση και ενδυνάμωση.